Illegaal ebooks downloaden

De markt van ebooks in Nederland bestaat voor een groot deel uit illegaal aanbod. Deels hebben de aanbieders van ebooks deze levendige handel in illegale downloads zelf veroorzaakt, door lang te treuzelen met het opzetten van een goed aanbod aan legale downloads. Ook zijn de prijzen van ebooks lange tijd kunstmatig hoog gehouden, terwijl deze […]

Illegaal ebooks downloaden

De markt van ebooks in Nederland bestaat voor een groot deel uit illegaal aanbod. Deels hebben de aanbieders van ebooks deze levendige handel in illegale downloads zelf veroorzaakt, door lang te treuzelen met het opzetten van een goed aanbod aan legale downloads. Ook zijn de prijzen van ebooks lange tijd kunstmatig hoog gehouden, terwijl deze in landen als de Verenigde Staten veel goedkoper werden aangeboden.

illegaal ebooks downloaden

Illegaal?

De wetgeving is voor een deel ook verantwoordelijk voor de verwarring. Zo was het altijd al verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal gratis via internet te verspreiden. Maar het was tot voor kort niet illegaal om ebooks te downloaden, ook niet als die duidelijk uit illegale bron kwamen.

Hier heeft de rechter nu een eind aan gemaakt. Net als het downloaden van muziek en films is het illegaal downloaden van ebooks verboden. Je mag uiteraard wel gratis aangeboden ebooks uit legale bronnen downloaden, ook als dat bijvoorbeeld via torrentsites gebeurt.

Ebooks via torrents

Een groot deel van het illegale aanbod aan ebooks vind je ook via die zogeheten torrents. Zoeken naar ebooks op torrentssites is eenvoudig, vandaar dat het nog steeds veelvuldig gebeurt. Veel bekende torrentsites bieden een zoekfunctie aan, waarmee je gemakkelijk op Nederlandse ebooks kunt zoeken. Ook vanuit Google vinden veel mensen illegaal aanbod van ebooks.

Er zijn nog niet echt tekenen dat individuele downloaders worden vervolgd voor het downloaden van één of meer ebooks, maar strafbaar is het officieel dus wel. Er zijn wel voorbeelden van uploaders die aangepakt zijn door de stichtingen die zich bezighouden met het opsporen van illegaal aanbod.

Als je een torrentprogramma gebruikt, uploadt en downloadt je meestal tegelijkertijd. Je bent dan behalve downloader dus ook uploader van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Tenzij je natuurlijk ook gebruikmaakt van legale torrents.

Ebooks downloaden: mag het?

Hoe zit het juridisch nou eigenlijk? Mag je ebooks downloaden of niet? De verwarring hierover komt doordat het downloaden uit illegale bronnen vóór april 2014 wel was toegestaan. Uploaden mocht toen al niet, maar downloaden wel. Aan deze situatie is sindsdien een einde gemaakt. De rechter heeft bepaald dat ook illegaal downloaden van muziek, films én boeken verboden is (en dus strafbaar). Wel kun je natuurlijk ebooks downloaden die gratis door de auteur of de schrijver worden aangeboden.

Maar afgezien van de wet is illegaal ebooks downloaden natuurlijk ook niet helemaal eerlijk. Niet naar de auteur toe, en niet naar al die andere mensen toe die betaald willen worden voor hun werk aan een boek. Of dat nu een digitaal of een fysiek boek is, doet er niet zo veel toe.

Bij ebooks heb je geen drukkosten, maar wel alle andere kosten. De boekwinkel wil graag betaald worden, net als de marketingmedewerker die het boek heeft gepromoot en de uitgever die de schrijver de kans heeft gegeven het boek naar buiten te brengen. Ook moet er voor een ebook het hoge btw-tarief worden betaald.

illegaal ebooks downloaden ipad

Alternatieven voor illegaal ebooks downloaden

Illegaal ebooks downloaden mag dus niet en is ook niet aan te raden. Niet alleen loop je het risico op strafvervolging, maar het is ook niet echt eerlijk naar de schrijver toe en de mensen die verder aan het boek hebben gewerkt. Bovendien is illegaal downloaden niet echt meer nodig, omdat er inmiddels wel een uitgebreid en gunstig geprijsd assortiment aan legale mogelijkheden is.

Kijk bijvoorbeeld eens voor de tips die we op deze website vermelden onder ‘gratis ebooks‘.

Gratis downloaden als eigen keuze van de schrijver

Ik wil niet zo ver gaan om te beweren dat schrijvers door ebooks aan de bedelstaf raken. Ik denk dat veel mensen die ebooks illegaal downloaden ze anders gewoon niet gelezen zouden hebben. De meeste van die binnengehengelde ebooks worden waarschijnlijk zelfs helemaal nooit gelezen. Het gaat er ook om dat het kán. Illegale downloaders zijn geen kopers. Sterker nog, voor veel schrijvers die nog niet tot de groep bekendste schrijvers behoren kan de gratis verspreiding van hun ebooks zelfs bijdragen aan hun bekendheid. Maar begrijp me goed: dat zou dan wel hun eigen keuze moeten zijn.

En keuze is er! Er zijn veel ebooks die je gratis én legaal kunt downloaden. Omdat schrijvers (zoals ikzelf) nog flink aan de weg moeten timmeren om zichzelf te promoten, bijvoorbeeld. Of omdat de boeken al oud zijn en de auteursrechten verlopen zijn. Sommige schrijvers bieden ook het eerste deel van hun fantasyserie gratis aan. In de hoop dat je voor de daaropvolgende delen wel gaat betalen.

Alternatieven voor illegaal ebooks downloaden

Hoe dan ook. Als je gratis ebook wilt lezen, zijn er legale mogelijkheden genoeg. Hier komen acht alternatieven voor illegaal ebooks downloaden.

1. De bibliotheek

De bibliotheek is nog steeds een geweldig instituut voor mensen die weinig geld (over) hebben om te lezen. Niet alleen leen je heel voordelig boeken, films en muziek, je kunt ook e-books lenen. Er zitten er duizenden in de collectie, die je op alle apparaten 24 uur per dag kunt lenen met je lidmaatschap van de bibliotheek. Toegegeven, de nieuwste boeken van je favoriete schrijvers zitten er meestal niet bij. Maar met zo’n groot aanbod moet je altijd wel iets van je gading kunnen vinden.

gratis ebooks downloaden van de bibliotheek

2. Gratis ebooks voor je e-reader

Heb je een Kobo-ereader? Dan kun je profiteren van het overzicht aan gratis ebooks dat het platform biedt. Heb je geen Kobo? Niet getreurd, ook voor jou zijn er genoeg mogelijkheden om gratis ebooks te kunnen lezen. Lees snel verder bij de tips hieronder.

3. Gratis ebooks voor je iPhone, iPod of iPad

Heb je een Apple-apparaat? Dan heb je ook de iBooks-app (of dan kun je die in ieder geval downloaden). In iBooks vind je het hele assortiment aan boeken die via het iTunes-platform worden aangeboden. Daarop vind je ook veel Nederlandstalige boeken en zelfs heel veel gratis te downloaden ebooks! Het enige wat je hoeft te doen is op de knop ‘gratis ebooks’ te klikken en je ziet ze allemaal. Omdat dat aanbod wel wat groot is, kun je ook filteren op categorie. Als je graag thrillers leest, kies je voor ‘detectives en thrillers’ in het menu rechtsboven. Je ziet dan ook drie korte verhalen van mij die in de top 20 staan!

gratis ebooks downloaden van ibooks

4. Gratis ebooks voor je Android-apparaat

Heb je een Android-smartphone of een Android-tablet? Dan kun je voor gratis ebooks terecht in de Google Play Store. Zie hier de toplijst van de gratis ebooks. Je kunt de boeken uit de Google Play Store trouwens ook op je iPhone of iPad lezen door de speciale Google Play boeken-app te downloaden.

5. WattPad – lees verhalen of schrijf ze zelf!

Ken je WattPad al? Dit is een website (en een app voor Android en iOS) waarmee je verhalen van amateurschrijvers kunt lezen. Het is een soort sociale bibliotheek met meer dan tien miljoen korte verhalen en complete boeken, ook in het Nederlands! Je kunt de verhalen ook een waardering geven en zo nieuwe verhalen vinden die je mogelijk ook goed vindt. Maar het leukste is misschien nog wel dat je ook zelf verhalen kunt schrijven en je op WattPad meteen een enthousiast lezerspubliek vindt. WattPad is misschien wel de ultieme democratisering van de boekenmarkt.

6. Smashwords

Zelf ben ik een groot fan van het platform Smashwords. Ook hier vind je miljoenen ebooks. De meeste uiteraard in het Engels, maar er is ook veel Nederlandstalig werk van onafhankelijke auteurs te vinden. Veel werk kun je bovendien gratis downloaden. Zo ook mijn korte verhalen, die ik op Smashwords heb gepubliceerd.

gratis ebooks downloaden van smashwords

7. Gratis ebooks op bol.com

Ook bol.com heeft een overzicht gemaakt van Nederlandstalige en Engelstalige ebooks die je gratis kunt downloaden. De meeste zijn wat oudere (rechtenvrije) boeken, maar ook hier zit vast wel iets interessants voor je tussen.

8. Nog meer gratis ebooks downloaden

En dan zijn er nog verschillende websites die gratis ebooks hebben verzameld, waarvan Gratis-Boek.nl een goed voorbeeld is . Op deze sites vind je verhalen en complete boeken in verschillende genres, die je gratis als epub of als pdf kunt downloaden. Hier zijn trouwens ook veel boeken van het Smashwords-platform op opgenomen.

Jouw tips voor gratis ebooks downloaden

Heb je zelf nog goede alternatieven voor illegaal ebooks downloaden? Laat het dan weten in een reactie hieronder. Je hebt er niet alleen hongerige lezers mee, maar ook schrijvers die behoefte hebben aan wat promotie of die graag een zo groot mogelijk lezerspubliek willen bereiken.

Bron: edwardhendriks.nl, foto’s: Pixabay